Keresés ebben a blogban

2011. december 21., szerda

Beigli torta

Ezt a tortát a főző tanfolyamon tanultam Emőkétől és meg is valósítottam. A recept itt.

Így sikerült nekem:

4 megjegyzés:

  1. Ilyet en is sutottem par napja, csak nem tudtuk egeszben lefotozni. Nagyon jo otlet, mert igy nem szarad ki egy bejgli sem. Megnezem a ti recepteteket is, hiszen ahany haz, annyi szokas, es szivesen ujitok :) Kellemes karacsonyt! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Magdi!

    Nálunk ma volt a karácsonyi vacsora és arra sütöttem. Tegnap még nem tudtam hogy milyen az íze vagy hogy sikerült a belseje de ma kiderült nagyon jó lett az íze és a belseje is szép lett.
    Írtam neked de lehet hogy valami miatt nem ment át. De akkor most itt írom le hogy meg vettem A tél ízei szakácskönyvet amihez szeretnék gratulálni mert nagyon tetszik. Kipróbáltam már egy jó párat belőle. Azt szeretném még tudni hogy te miért élesztőt használsz és miért nem szódabikarbónát vagy sütőport? Előre is köszi a válaszodat!
    Neked is Békés Boldog Karácsonyt!!! :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Boldog karacsonyt kivanok nektek is! Valaszoltam, jo hosszan, de aztan eltunt a bejegyzesem a bloglo (Teli fozokor), igy a megjegyzesem is. MIvel megvan az "iranyitopultban", idemasolom:

    Szia!Orulok neki, ha tetszik a konyv. 1,5 honap alatt elfogyott, szoval lehet, hogy utannyomas lesz. A masik kerdesre egy kicsit hosszabb a valasz (Nagy Zsuzsa segitett "megfogalmazni":) A kereskedelemben kapható szódabikarbónával alapvetően az a baj, hogy vegyileg előállított élelmiszerről van szó - azaz vegyszer. Az esetleges vegyi szennyeződésekkel együtt. Létezik azonban egy természetes "fajtája" is : http://www.biotippek.hu/index.php?id=bio/szodabikarbona ami talán nagyobb biztonsággal használható, mint a a bolti. Az élesztő "mechanikáját" évezredek óta használják. A kovászt ( teljes kiőrlésű gabona, víz, édesítőszer) úgy készítették, hogy a lehántolt (megőrölt) gabona héján lévő élesztő gombáknak cukortartalmú élelmiszer (leginkább méz) hozzáadásával plussz táplálékot adtak, így a kellemes melegben, kellő tápanyag ellátással a gombák szaporodni kezdtek és anyagcsere melléktermékükkel (széndioxid) megemelték a későbbiekben (a kelesztési idő alatt) a tészta térfogatát. A malomipar gépesítése és az egyre kacifántosabb élelmiszereket gyártó édes- és pékipar szükségletei miatt elterjedt a finomliszt használata, mely annyi átalakításon és finomításon esik át, hogy vajmi kevés élesztő gomba marad benne, így a természetes kovász-mechanizmusra már nem lehet számítani. Ezért ma már az élesztőt is élelmiszeripari laboratóriumokban állítják elő, de ugyanúgy az alapot az élesztő gombák adják. Ebben a candidával fertőzött világban természetesen az élesztő gombák is ártalmasak lehetnek, mert felerősítik sarjadzógomba társaik munkáját a bélben, ugyanakkor azt is el kell, hogy mondjuk, hogy a Candidásoknak nem pusztán az élesztő használatát kell átmenetileg elhagyni, hanem a szén- hidrátok (liszt, cukor, méz egyébb édesítőszerek és a legtöbb gabona) használatát is, hiszen ezekkel tápláljuk a gombákat, és ezek bőséges fogyasztása eredményezi a legtöbb betegnél a test teljes candida fertőzöttségét. Amennyiben nincs candida gyanú, akkor minden további nélkül használható az élesztő, vagy a természetesebb társa a kovász, bár ennek előállításához, szakszerű, biztonsággal eredményt hozó használatához lényegesen nagyobb rutinra és tapasztalatra van szükség, mint az élesztő esetében. Szódabikarbónából, a már fent említettet használnám csak.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszoltál! :-) Most már kezdem érteni a különbséget! Majd a férjemet is felvilágosítom mert ő ragaszkodik inkább a szódabikarbónához de most már el tudom neki mondani hogy miért jobb az élesztő illetve mi a különbség köztük! :-)

    VálaszTörlés